γυρω απο τη σεληνη ιουλιος βερν
τιμ ματιακης
Μία μέρα πριν τη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ-ουν και του Μουν Τζε-ιν, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες εδώ και 65 χρόνια, οι προσδοκίες είναι υψηλές και εναλλάσσονται μεταξύ αισιοδοξίας και ρεαλισμού. Όπως και να’χει, λόγω της ιστορικότητας της συγκυρίας, τα στοιχεία της διακορεατικής συνόδου είναι έντονου συμβολισμού.
οταν ο συντροφος ζηταει χρονο
ανταλλακτικα πολυμιξερ φιλιπς
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο λεγόμενο Σπίτι της Ειρήνης: Εκεί όπου, το 1953, είχε υπογραφεί το Σύμφωνο Ανακωχής που σηματοδοτούσε το τέλος του πολέμου στην κορεατική χερσόνησο. Η αίθουσα θα έχει έντονα στοιχεία από την κορεατική κουλτούρα που συνδέει τους δύο λαούς. Το τετράγωνο τραπέζι έχει αντικατασταθεί από ένα οβάλ που καταργεί τις αποστάσεις κι έχει διαστάσεις ιδιαίτερου συμβολισμού (το μήκος και το πλάτος του έχουν χιλιοστά δύο ιστορικών χρονολογιών για τις δύο χώρες). Οι ηγέτες θα κάθονται σε πολυθρόνες με χαραγμένη την κορεατική χερσόνησο στο ξύλινο πλαίσιό τους.
Ανάλογου συμβολισμού και το μενού που θα απολαύσουν οι δύο ηγέτες και οι αντιπροσωπείες. Μεταξύ των πιάτων, η σαλάτα κρύου χταποδιού, το bibimbap (κορεατικό πιάτο με ρύζι, λαχανικά και αυγό, σερβιρισμένα σε μπωλ), το Pyeonsu (είδος ζυμαρικού γεμιστό με κρόκο και αγγούρι της θάλασσας) και το Naengmyun - τα κρύα νουντλς που αγαπούν οι Κορεάτες αλλά έχουν τελειοποιήσει οι Βορειοκορεάτες.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησε να ταξιδέψει μαζί του ο σεφ του Okryugwan (ενός εστιατορίου της βορεοκορεατικής πρωτεύουσας διάσημου για το Naengmyun του), ο οποίος θα μαγειρέψει το εμβληματικό πιάτο του ως ένδειξη καλής θέλησης.
Άλλο ένα «θαλασσινό» του μενού, το ψητό Dalgogi: Μία τοπική σπεσιαλιτέ της νοτιοκορεατικής πόλης Μπουσάν, όπου ο Μουν Τζε-ιν πέρασε τα παιδικά του χρόνια.
Οι σεφ θα προμηθευτούν τα υλικά γέμισης των Pyeonsu από την πόλη Γαγκεόντο, τη γενέτειρα τού πρώην Νοτιοκορεάτη ηγέτη (και κατόχου Νόμπελ Ειρήνης), Κιμ Ντε-τζουνγκ.
Τα... παρατράγουδα
Κορεατικά στοιχεία θα έχουν και τα πιάτα του επίσημου γεύματος μεταξύ των δύο ηγετών. Ωστόσο, μία λεπτομέρεια τού επιδορπίου έχει προκαλέσει την οργή του Τόκιο. Η μους μάνγκο είναι διακοσμημένη με ένα βρώσιμο χάρτη της κορεατικής χερσονήσου που περιλαμβάνει ένα διαφιλονικούμενο νησί που η Ιαπωνία θεωρεί αδιαμφισβήτητο τμήμα της.
Σύμφωνα με την νοτιοκορεατική κυβέρνηση, το τροπικό αυτό φρούτο συμπεριλήφθηκε στο μενού επειδή συμβολίζει την ενέργεια της άνοιξης.
Το Τόκιο προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας, σημειώνοντας πως «η ένταξη στο εν λόγω χάρτη του νησιού Τακεσίμα, ή Ντοκντό στα κορεατικά ήταν λυπηρή και μη αποδεκτή».
Και στις, ειδικά σχεδιασμένες για την περίσταση, πολυθρόνες είναι χαραγμένος ο χάρτης που περιλαμβάνει το διαφιλονικούμενο νησί - Yonhap via REUTERS
Σύμφωνα με την Ιαπωνία, η Νότια Κορέα κατέχει την Τακεσίμα, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, κάτι που εδώ και χρόνια αποτελεί λόγο διπλωματικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως, πάντως, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Κανγκ Κιουνγκ-γουα στην Κριστιάν Αμανπούρ, «δεν υφίσταται ζήτημα».
Η σύνοδος – η πρώτη, στην οποία θα συναντηθούν Κιμ και Μουν – είναι μόλις η τρίτη μεταξύ ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας από την ανακωχή που σηματοδότησε το τέλος του πολέμου τού 1953.
υποκαταστατο σημασια
ηλεκτρολυτες φακελακια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου